Maailman paras lasagne syntyy ricottajuustokastikkeen avulla. Yksinkertaiset raaka-aineet, hieman aikaa ja riittävä vetäytymisaika: täydellinen arki- ja viikonloppuherkku!
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkana.
Lisää neitsytoliiviöljy kattilaan. Lisää sipuli ja porkkana kattilaan. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Keskilämmöllä n. 5 minuuttia, varo ruskistamasta.
Lisää jauhelihat. Nosta lämpö korkeammalle. Älä yritä ruskistaa lihoja, riittää että väri muuttuu punaisesta kypsäksi. Lihoista irtoavaa nestettä ei ole pakko keitellä pois.
Kun jauheliha on muuttanut väriään, lisää valkosipuli murskattuna (käytä valkosipulipuristinta) tai ohuiksi siivuiksi leikattuina.
Maksimissaan 1 minuutti valkosipulin lisäämisen jälkeen lisää tomaattimurska. Tarkoituksena ei ole polttaa valkosipulia ja muuttaa sen makua kitkeräksi.
Lisää lihaliemikuutio ja kasvisliemikuutio. Lisää puolet suolasta. Lisää mustapippurijauhe, kuivattu basilika sekä kuivattu oregano. Lisää loraus vettä tomaattimurskapurkkiin ja huuhtele sisältö kaatamalla hieman vettä kattilaan.
Anna olla kannen alla 1,5 tuntia minimissään. Sekoittele 30 minuutin välein ja lisää tarvittaessa vettä.
Kun kastike on hautunut vähintään 1,5 tuntia, tarkista maku ja lisää loput suolasta tarvittaessa.
Lisää maito ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria makusi mukaan.
Ricotta-juustokastike
Lisää sekoituskulhoon kananmuna. Lisää ricotta-juusto.
Raasta parmesaani ja lisää n. 3/4 osa kaikesta parmesaanista ricotta-juustokastikkeeseen. Jätä loput raasteeksi odottamaan.
Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin.
Kasaaminen
Lisää uunivuokaan ensimmäiseksi kerros lihakastiketta. Lisää yksi kerros lasagnelevyjä. Levitä ricotta-juustokastiketta lasagnelevyn päälle.
Jatka toistaen samaa: lihakastike, lasagnelevy, ricotta-juusto. Riippuen uunivuokasi tilavuudesta, n. 3-5 kerrosta on hyvä määrä. Vältä tekemästä liian "laihoja" kerroksia: kastiketta ja ricotta-juustokastiketta voi annostella kunnolla, ettei lasagne ole liian kuiva: pastalevyt imevät kosteutta itseensä.
Lisää viimeisen lihakastikkeen päälle yksi mozzarella-pallo revittynä tai viipaloituna. Lisää juustoraaste.
Peitä foliolla ja paista 45 minuuttia 175C uunissa alimmalla tasolla. Vinkki: käytä uunipeltiä lasagnevuoan alla: lasagne saattaa kuplia reunojen yli!
Lasagnen oltua uunissa 45 minuuttia, ota folio pois ja lisää jäljelle jäänyt raastettu parmesaanijuusto pinnalle. Nosta uunin lämpö 200C asteeseen. Laita takaisin uuniin keskitasolle n. 15-20 minuutiksi. Juustoon saa tulla hieman väriä.
Ota lasagnevuoka uunista pois ja anna vetäytyä 30-45 minuuttia folion alla.