Palaa takaisin
+ annosta

Imelletty perunalaatikko eli tuuvinki

Perunalaatikon imeltyminen tapahtuu 55-75 asteessa. Varaa imeltymiseen mieluusti 18-24 tuntia aikaa. Näin saat makean, täydellisen imeltyneen maun - ja täysin ilman siirappia.

Kokeilitko reseptiä? Anna äänesi!

Esivalmistelu 30 minuuttia
Valmistusaika 1 day 3 hours
Kokonaisaika 1 day 3 hours 30 minuuttia
Ruokalaji Pääruoka
Annokset 12

Tarvikkeet

  • 1 kattila
  • 1 perunasurvin/perunapuristin
  • 1 uunivuoka

Ainekset
  

Perunamassa imellyttämiseen

  • 2 kg jauhoista perunaa (esim. rosamunda, van gogh)
  • 1 dl keitinvettä
  • 1 dl vehnäjauhoa

Imeltyneen perunamassan paisto

  • 1 l maitoa
  • 30 g suolaa (1 ruokalusikallinen = 10 g)
  • 50 g voita

Ohjeet

Perunasurvoksen esivalmistelu

  • Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.
  • Ota hieman keitinvettä talteen (n. 1 dl / 2 kg perunaa kohden)
  • Anna perunoiden jäähtyä 20-30 min ja poista kuoret käsin.
  • Survo perunat (perunasurvin tai perunapuristin) hienoksi massaksi. Lisää massaan talteen ottamaasi keitinvettä.
  • Lisää vehnäjauho alle 60-asteiseen perunamassaan. Sekoita hyvin.

Imeltyminen

  • Laita kannellisessa kattilassa 70-asteiseen uuniin imeltymään 8-12 tunniksi. Massan lämpötila nousee 55-65 välillä hitaasti ylöspäin aloittaen beetta-amylaasi -vaiheen imeltymisestä. Kansi suojaa perunamassaa kuivumiselta.
  • Sekoita massaa 3-4 tunnin välein. Tarkista halutessasi massan lämpötila lämpömittarilla.
  • Nosta uunin lämpötilaa 8-12 tunnin jälkeen 80 asteeseen ja jatka imellyttämistä toiset 8-12 tuntia, jolloin alfa-amylaasi -vaiheen imeltyminen toteutuu massan lämpötilan noustessa 65-75 asteisiin.
  • Imeltyessään perunamassa muuttuu notkeammaksi, kiiltävämmäksi ja siihen tulee imeltynyt, makea tuoksu.

Perunalaatikon paisto

  • Lisää imeltyneeseen perunamassaan maito ja suola. Sekoita hyvin. Massa on vetisen vellimäistä.
  • Lisää vellimäinen massa uunivuokaan hieman yli puoleen väliin vuoasta, sillä perunalaatikko kuohuu paistaessaan. Lisää pintaan voista ohuita viipaleita makusi mukaan.
  • Paistaessa massasta poistuu nestettä haihtumalla, jolloin se kiinteytyy.
  • Paista 180-asteisessa uunissa n. 2,5-3,5 h. Riippuen vuokasi koosta, tarkkaile paistoaikaa.
Kokeilitko reseptiä?Kommentoi alle, mitä pidit!