Perunalaatikon imeltyminen tapahtuu 55-75 asteessa. Varaa imeltymiseen mieluusti 18-24 tuntia aikaa. Näin saat makean, täydellisen imeltyneen maun - ja täysin ilman siirappia.
Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.
Ota hieman keitinvettä talteen (n. 1 dl / 2 kg perunaa kohden)
Anna perunoiden jäähtyä 20-30 min ja poista kuoret käsin.
Survo perunat (perunasurvin tai perunapuristin) hienoksi massaksi. Lisää massaan talteen ottamaasi keitinvettä.
Lisää vehnäjauho alle 60-asteiseen perunamassaan. Sekoita hyvin.
Imeltyminen
Laita kannellisessa kattilassa 70-asteiseen uuniin imeltymään 8-12 tunniksi. Massan lämpötila nousee 55-65 välillä hitaasti ylöspäin aloittaen beetta-amylaasi -vaiheen imeltymisestä. Kansi suojaa perunamassaa kuivumiselta.
Sekoita massaa 3-4 tunnin välein. Tarkista halutessasi massan lämpötila lämpömittarilla.
Nosta uunin lämpötilaa 8-12 tunnin jälkeen 80 asteeseen ja jatka imellyttämistä toiset 8-12 tuntia, jolloin alfa-amylaasi -vaiheen imeltyminen toteutuu massan lämpötilan noustessa 65-75 asteisiin.
Imeltyessään perunamassa muuttuu notkeammaksi, kiiltävämmäksi ja siihen tulee imeltynyt, makea tuoksu.
Perunalaatikon paisto
Lisää imeltyneeseen perunamassaan maito ja suola. Sekoita hyvin. Massa on vetisen vellimäistä.
Lisää vellimäinen massa uunivuokaan hieman yli puoleen väliin vuoasta, sillä perunalaatikko kuohuu paistaessaan. Lisää pintaan voista ohuita viipaleita makusi mukaan.
Paistaessa massasta poistuu nestettä haihtumalla, jolloin se kiinteytyy.
Paista 180-asteisessa uunissa n. 2,5-3,5 h. Riippuen vuokasi koosta, tarkkaile paistoaikaa.