Palaa takaisin
+ annosta

Hampurilainen kotona: resepti

Perinteinen hampurilainen juustolla ilman kummempia krumeluureja. Tuunaa itse oma tämän ohjeen pohjalta!

Kokeilitko reseptiä? Anna äänesi!

Esivalmistelu 15 minuuttia
Valmistusaika 20 minuuttia
Kokonaisaika 35 minuuttia
Ruokalaji Pääruoka
Annokset 4

Tarvikkeet

  • 1 paistinpannu

Ainekset
  

  • 600 g jauhelihaa (18-20 % rasvapitoisuus)
  • 4 kpl sämpylä (esim. briossisämpylä tai perunasämpylä)

Maustesuositukset (tai oman makusi mukaan)

  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl ketsuppia
  • 20 kpl suolakurkkua, kokonainen (5 kpl per purilainen)
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 0.5 tl valkosipulijauhetta
  • 4 kpl juustoviipale (esim. Hochland Cheddar)

Ohjeet

Pihvin esivalmistelu

  • Ota jauhelihaa 150g ja muotoile pihviksi. Tee reilusti sämpylää isompi pihvi, koska pihvi pienenee paistaessa. Painele pihvi keskeltä hieman ohuemmaksi kuin reunoilta.
  • Mausta suolalla, mustapippurilla ja valkosipulijauheella kummaltakin puolelta.
  • Älä missään nimessä käytä korppujauhoa tai kananmunaa tai hampurilaispoliisi tulee ja antaa sinulle sakot. Voit vaihtoehtoisesti kokeilla myös grillimaustetta edellä mainittujen sijaan.

Sämpylä

  • Sipaise paistinpannulle pieni nokare voita ja paista sämpylän sisäpinnat kauniin paahteiseksi. Keskikuuma pannu. Varo polttamasta. Nosta sämpylät lautaselle sivuun.

Pihvin paisto

  • Pyyhi pannulta ylimääräinen voi ennenkuin laitat pihvin paistumaan. Syy: voin maitoproteiini ei kestä korkeaa lämpötilaa (ellet käytä kirkastettua voita). Säädä pannu korkeaan lämpötilaan. Muista tuuletus ja ilmanvaihto, sillä pihvin paistossa rasva tirisee ja käryä syntyy. Huuda puolisolle/kaverille/vieraille, ettei välitä palovaroittimen äänistä.
  • Paista pihviä n. 60-90 sekuntia per puoli. Jos teet ohuet pihvit tai ns. smash-pihvit painamalla pihvin todella ohueksi, jopa alle 60 sekuntia riittää. Voit hellästi painaa pihviä alaspäin, jotta se saa kunnon kontaktin pannuun ja kaunis maillard-reaktio syntyy tasaisesti pihvin pintaan.
  • Käännä pihvi ja laita valitsemasi juustoviipale pihvin päälle. Voit halutessasi käyttää paistinpannussa kantta, joka auttaa juustoa sulamaan pihvin päällä.

Kokoaminen

  • Jokaisella on oma tyylinsä koota kotona tehty hampurilainen. Tässä yksi tyyli: laita alimpaan sämpylään pintaan majoneesia ja sen päälle salaatinlehti.
  • Seuraavaksi laita paistettu pihvi. Laita pihvin päälle 3-5 suolakurkkuviipaletta. Ylimpään kanteen ketsuppia ja sinappia.
  • Purista ylin sämpylä hellästi pihvin päälle, jotta ainekset pysyvät paikoillaan.

Lisukkeet

  • Hampurilainen yksinäänkin on jo loistava ateria. Voit tuunata purilaistasi myös halutessasi erilaisilla lisukkeilla.
  • Kokeile uunissa, Air Fryerissa tai friteerauskeittimessä valmistettuja ranskanperunoita, lohkoperunoita, ristikkoperunoita tai bataattiranskiksia.
  • Yksi hyvin amerikkalaishenkinen tapa syödä hampurilainen on ranujen sijaan käyttää perunalastuja eli sipsejä. Sipsien valmistaminen itse on aika työlästä ja tarkkaa hommaa, eli suosittelemme kaupan valmissipsejä oman makusi mukaan.
  • Perunoiden sijaan voit tehdä kevyemmän vaihtoehdon tarjoamalla hampurilaisen kaverina coleslaw-salaattia tai muun perinteisen vihreän salaatin.

Huomiot

Itse tehty hampurilainen tarvitsee rasvaisen jauhelihan

TÄRKEÄÄ! Osta kotona valmistettaviin hampurilaisiin erityisesti purilaisiin valikoituja naudan jauhelihoja, joissa on 18-20 % rasvaa. Snellman 20 % Burger jauheliha on Olipahyvaa.fi tiimin testaama ja hyväksi todettu. Se oli hieman parempi, kuin Atrian vastaava tuote. Testiraatimme kiitteli Snellmannin Burger jauhelihan makua ja koostumusta.
Rasvasta hampurilainen saa makunsa. Paiston aikana rasvaa sulaa pannulle ja rasva maustaa lihan läpikotaisin. Kaikki rasva ei päädy vatsaasi ja suoniisi asti. Matalarasvaisen eli kevyen jauhelihan kanssa et saa rasvasta makua ja hampurilainen voi jäädä sen takia kuivaksi ja mauttomaksi.
Lisävinkki, jolla saat suonet varmasti tukkoon: paista purilaiseen pekonia ja hyödynnä pekonin rasva pihvin paistossa. Jauhelihapihviin syntyy makujen sinfonia, joka vie sinut varmasti purilais-nirvanaan.
Mikäli paistinpannun sijaan grillaat pihvit hiili- tai kaasugrillissä, saat upean paistopinnan ja kenties paistinpannua paremman maillard-reaktion lihaan. Hiiligrillistä saat ehdottomasti parhaimman maun purilaispihviin.
Käytä mahdollisimman suurta lämpöä kaasugrillissä ja vastaavasti hiiligrillissä varmista, että pihvit ovat hyvin lähellä hiillosta. Hiiligrillissä pihveistä valuva rasva usein syttyy lieskoiksi asti: se valelee ja viimeistelee pinnan upean kauniiksi. Älä pelkää pientä liekkiä siis vaan nauti sen tuomasta mausta.

Onko paistinpannulla väliä?

Voit tehdä pihvin paiston periaatteessa millä tahansa paistinpannulla. Korkean rasvapitoisuudensa vuoksi pihvi ei tartu kiinni pannuihin helposti. Teräksinen paistinpannu sekä valurautainen paistinpannu ovat ne klassiset vaihtoehdot paistamiseen.
Onnistut myös teflonin ja keraamisen pannun kanssa hyvin, sillä maillard-reaktion synnyttämä paistopinta syntyy rasvan ja korkean lämpötilan ansiosta tasaisesti pintaan.

Pihvin paisto uunissa grillivastuksella?

Älä kokeile tätä. Testikeittiössämme päätimme testata uunissa grillivastuksella pihvin tekemistä ja törmäsimme lukuisiin ongelmiin:
  1. Lämpötila ei ollut riittävän korkea, eli maillard-reaktiota ei syntynyt pihvin pintaan riittävän nopeasti
  2. Rasvaa räiskyi kohti grillivastuksia ja uuniin tuli kamalasti savua ja siivottavaa
  3. Rasvan käry oli asunnossa isompi kuin pannulla paistaessa
Eli kyllä pannu tai grilli ovat parhaat vaihtoehdot.
Kokeilitko reseptiä?Kommentoi alle, mitä pidit!