Mac & Cheese eli juustomakaroni on jenkkiruokien klassikko ja maan yksi suosituimmista ruoista. Macaroni and cheesen valmistuksessa voit käyttää käytännössä mitä tahansa juustoa, mutta yksi kruunaamaton klassikko on cheddar-juusto.
Toinen tärkeä valinta juuston suhteen on valita kokonainen pala juustoa ja raastaa se itse: kaupan valmiiksi raastetut juustot sisältävät usein paakkuuntumisenestoainetta, minkä takia ne eivät sula yhtä hyvin.
Juustomakaronin kastikkeen runko on Mornay-kastike, joka on oikeastaan bechamel-kastike, johon on lisätty juustoa ja mausteita. Bechamel-kastikkeen runko syntyy voista, vehnäjauhosta ja maidosta.
Pastaksi kannattaa valita klassikko, eli sarvimakaroni. Sen koko, muoto ja tekstuuri sopivat täydellisesti Mac & Cheesen kanssa. Lisäksi vuokaan ennen paistoa lisätään pinnalle parmesaania ja korppujauhoa, joilla saat rapean, ihanan pähkinäisen ja paahteisen maun.

Macaroni and Cheese
Kokeilitko reseptiä? Anna äänesi!
Tarvikkeet
- 1 kattila makaronin keittämiseen
- 1 kattila juustokastikkeen tekoon
- 1 uunivuoka paistamiseen uunissa
- 1 raastinrauta juuston raastamiseen
Ainekset
Juustokastike
- 50 g voita
- 50 g vehnäjauhoa
- 5 dl maitoa
- 250 g cheddar-juustoa
- 150 g gouda-juustoa
- 5 g suolaa (1 tl hienoa suolaa = 5-6 grammaa)
- 1 g cayennepippuri-jauhetta (1 tl = 2,1 grammaa)
- 5 g valkosipulijauhetta (1 tl = 2,8 grammaa)
Makaroni
- 400 g sarvimakaronia (paino kuivana)
- 25 g suolaa (1 rl hienoa suolaa = 15-18 grammaa)
- 1,5 l vettä
Uunivuokaan
- 1 dl korppujauhoa pinnan koristeluun
- 75 g parmesaanijuustoa pinnan koristeluun
- 10 g voita vuoan voiteluun
Ohjeet
Keitä makaronit
- Kiehauta makaronit hyvin suolatussa vedessä. Tarkista paketista keittoaika ja vähennä siitä yksi minuutti, jotta makaronit jää al denteksi.
Juustokastike
- Raasta cheddar- ja gouda-juustot. Vältä kaupan valmiiksi raastettuja juustoja, sillä ne eivät sula helposti kastikkeeseen.
- Lisää kattilaan voita, aseta liesi keskilämmölle ja anna voin sulaa. Lisää vehnäjauho ja sekoita keskilämmöllä 2 minuuttia.
- Lisää puolet maidosta pienissä osissa ja sekoita jatkuvasti. Nosta hieman levyn lämpöä ja sekoita jotta jauho on imeytynyt hyvin nesteeseen.
- Lisää loput maidosta osissa ja sekoita jatkuvasti. Varo lämpötilan kanssa kuitenkin, ettei kastike kiehu ja kupli.
- Lisää cayennepippuri-jauhe, valkosipuli-jauhe sekä suola. Sekoita 3-5 min tai tarvittaessa pidempään, kunnes kaikki mahdolliset mauste- ja jauhoklimpit ovat sekoittuneet kastikkeeseen tasaisesti.
- Lisää n. 75 % cheddar- ja gouda-juustoraasteissa pienissä osissa kastikkeeseen. Sekoita jatkuvasti kastiketta. Voit nyt laskea lieden lämpötilaa miedolle lämmölle. Juusto sulaa kastikkeeseen kun kastike on riittävän lämmin, mutta älä missään nimessä kiehauta kastiketta.
- Säästä n. 25 % juustoraasteesta, kun kasaat Mac & Cheesen vuokaan.
- Lisää juustokastikkeeseen keitetyt ja valutetut sarvimakaronit. Sekoita hyvin. Anna olla levyllä miedolla lämmöllä 3-4 minuutia sekoitellen välillä.
Mac & Cheese vuokaan
- Voitele vuoka voilla, margariinilla tai neutraalilla kasviöljyllä.
- Lisää puolet juustokastike-makaronimassasta vuokaan.
- Lisää jäljellä oleva cheddar- ja goudajuustoraaste ensimmäisen kerroksen päälle.
- Lisää loput juustokastike-makaronimassasta.
- Lisää raastettu parmesaani pintaan tasaisesti.
- Lisää korppujauho pintaan tasaisesti.
- Paista uunissa 220C noin 18-25 minuuttia, tai kunnes pinta on upean kullanruskea.
- Anna levätä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Macaroni and Cheese lisukkeena vai sellaisenaan?
Mac & Cheese sopii sellaisenaan pääruoaksi. Tarjoa kylkeen raikas salaatti. Lisukkeena Mac & Cheese on todella monipuolinen. Tarjoa se monenlaisten liharuokien ja uunissa kypsennettyjen vihannesten ja juuresten kera. Mac & Cheese sopii erinomaisesti myös kesän grilliherkkujen kaveriksi.
Mitä juustoja kannattaa valita juustomakaronin eli Mac & Cheesen valmistukseen?
Cheddar-juusto on klassikko ja helppo valinta Macaroni and Cheese -annoksen valmistamiseen. Käytä mieluusti vähintään puolet juustosta cheddaria ja toinen puolisko muita juustoja makusi mukaan.
Muita hyviä vaihtoehtoja ovat gouda, gruyère, emmental, monterey jack, parmesaani ja mozzarella (kuiva). Ajattele juustojen valintaa siten, että cheddarista saat hyvän täyteläisen rungon, eli haluatko sen lisäksi joko pehmentää makua miedoilla juustoilla vai vahvistaa makua johonkin tiettyyn suuntaan. Esimerkiksi parmesaanista saat aromikasta ja pähkinäistä makumaailmaa, kun taas gouda ja monterey jack ovat miedompia vaihtoehtoja. Miedommat ovat usein lapsiystävällisempiä vaihtoehtoja.
Juustomakaroni: paljonko annoksessa on kaloreita?
Älä nyt hyvä ihminen tällaisia laske! Sydäntautilääkärillesi ei kannata kertoa myöskään juuston määrää.
En löydä kaupasta oranssia cheddaria – voinko käyttää vaaleaa?
Monissa resepteissä ja kuvissa näet Mac & Cheese annoksessa käytettävän keltaista, jopa oranssiin väriin taittuvaa cheddaria. Cheddar ei luontaisesti ole oranssia juustoa vaan hyvin vaaleaa. Oranssinen cheddar saa väristä annattopensaan hedelmän kuoresta, jota käytetään juustojen värjäämiseen. Kyseessä on siis juustojen värjäämiseen käytetty aine, jolla ei ole merkittävää vaikutusta makuun. Ei siis kannata tuijottaa liikaa kaupassa cheddarin väriin ostopäätöstä tehdessä.
Cheddarin kuten muidenkin juustojen makuun vaikuttaa merkittävästi kuinka pitkään juusto on kypsynyt. Usein kaupasta löydät 2-24 kuukautta kypsyneitä cheddar-juustoja, joissa etenkin pitkään kypsyneissä ”mature cheddareissa” on vahvempi maku.
Valitsen itse omaan juustomakaroniin eli Mac & Cheese reseptiini miedomman cheddarin (esim. 3 kk kypsynyt), mutta koska tämä on makuasia, kannattaa kokeilla erilaisia cheddar-juustoja!
Juustomakaronin pakastaminen ja uudelleenlämmittäminen
Kokeilin pakastaa Mac & Cheeseä ja totesin, että se on todella helppo pakastaa ja lämmittää mikrossa. Salaa hain parina iltana pakkasesta pienet iltapalat ja voi että, oli hyvää. Voit lämmittää sen myös uunissa sulatuksen jälkeen n. 200C asteessa pienemmiksi paloiksi pilkottuna n. 20 minuuttia. Pakkasessa Mac & Cheese säilyy 2-3 kk.



0 kommenttia