Lasagne on täydellistä arki- sekä viikonloppuruokaa. Eikä ihme: se on yksi maailman suosituimpia ruokia!
Tämän italialaistaustaisen herkun voi tehdä monella tavalla. Maailman paras lasagne mielestäni syntyy vahvasti tomaattisen lihakastikkeen sekä ricottajuustokastikkeen avulla, jossa on runsaasti parmesaania. Tämä versio on hieman helpompi tehdä, kuin bechamel- eli valkokastikkeella tehty lasagne.
Maailman paras lasagne -ohjevideo:
Miksi ricotta-tuorejuusto?
Uskallan väittää, että ricotta-juustolla tehty lasagne on maukkaampi: bechamel-kastikkeessa oleva vehnäjauho on mielestäni yhdessä pastalevyjen kanssa turhan ”vehnäjauhomainen” maultaan.
Ricottajuustoon sekoitetaan runsaasti parmesaania, mikä on erinomainen idea: pitkään kypsennetty parmesaani yhdessä tuorejuuston kanssa luo juustojen makujen harmonian. Sen takia uskon, että tästä ricottajuustolla tehdystä maailman parhaasta lasagnesta tulee myös uusi suosikkisi!
Maailman parhaan lasagnen tärkeimmät raaka-aineet
- Tomaattimurskan määrä on 1,5:1 lihaan nähden (1200 grammaa tomaattimurskaa ja 800 grammaa jauhelihaa).
- Sipuli muuntaa tomaattimurskan happamuuden makeammaksi: tämä resepti ei tarvitse sokeria, kun käytät sipulia.
- Aikaa tämä lihakastike vaatii vähintään 1,5 tuntia: tomaattikastike vaatii aikaa, älä kiirehdi, tämä ei ole pikaruokaa!
- Yksinkertaiset mausteet: suola, mustapippuri, kuivattu basilika, kuivattu oregano.
- Kasvisliemikuutio yhdessä lihaliemikuution kanssa luo monipuolisen makupaletin: lihakastike ei ole liian lihaisa, vaan juuri oikean tasapainoinen, kun se saa kaverikseen kasvisliemen maut.
- Ricotta-tuorejuusto yhdessä parmesaanin kanssa on yksinkertaisesti herkullinen yhdistelmä.
- Kananmuna auttaa sitomaan ricottajuustokastikkeen, ettei se sulaessaan valu.
Tässä ohjeessa käytössäni oli Arabia Uunikokki 2,5 litran vuoka (n. 22 x 32 cm) johon mahtui täydellisesti 3 lasagnelevyä per kerros. Käytin lasagnelevyjä yhteensä 4 kerrosta. Kastikkeesta olisi riittänyt hyvin 5 kerrokseen, mutta jätin varaa vuoalle, ettei se kuohu yli uunissa.

Maailman paras lasagne
Kokeilitko reseptiä? Anna äänesi!
Tarvikkeet
- 1 kattila
- 1 uunivuoka
- 1 kulho (juustokastikkeelle)
- 1 raastin (porkkanalle ja parmesaanille)
- 1 valkosipulipuristin
Ainekset
Lihakastike
- 2 rkl neitsytoliiviöljyä
- 2 kpl keltasipulia (keskikokoisia)
- 1 kpl porkkanaa
- 3 kpl valkosipulinkynttä
- 400 g naudan jauhelihaa (17-20 % rasva)
- 400 g sika-nauta jauhelihaa
- 3 prk tomaattimurskaa (400g per prk)
- 0,5 dl maitoa
Ricotta-juustokastike
- 2 pkt ricottajuustoa (n. 250g/pkt)
- 1 pkt parmesaania (n. 125g paketti)
- 1 kpl kananmuna
Mausteet
- 1 kpl lihaliemikuutio
- 1 kpl kasvisliemikuutio
- 3 tl suolaa
- 1 tl mustapippurijauhetta
- 2 tl kuivattu basilikaa
- 2 tl kuivattu oreganoa
Lasagnen kasaaminen
- 1 pkt juustoraastetta (mozzarella, pizzajuusto..)
- 1 pkt tuoremozzarellaa (pallo) (n. 125g)
Ohjeet
Lihakastike
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkana.

- Lisää neitsytoliiviöljy kattilaan. Lisää sipuli ja porkkana kattilaan. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Keskilämmöllä n. 5 minuuttia, varo ruskistamasta.

- Lisää jauhelihat. Nosta lämpö korkeammalle. Älä yritä ruskistaa lihoja, riittää että väri muuttuu punaisesta kypsäksi. Lihoista irtoavaa nestettä ei ole pakko keitellä pois.

- Kun jauheliha on muuttanut väriään, lisää valkosipuli murskattuna (käytä valkosipulipuristinta) tai ohuiksi siivuiksi leikattuina.

- Maksimissaan 1 minuutti valkosipulin lisäämisen jälkeen lisää tomaattimurska. Tarkoituksena ei ole polttaa valkosipulia ja muuttaa sen makua kitkeräksi.

- Lisää lihaliemikuutio ja kasvisliemikuutio. Lisää puolet suolasta. Lisää mustapippurijauhe, kuivattu basilika sekä kuivattu oregano. Lisää loraus vettä tomaattimurskapurkkiin ja huuhtele sisältö kaatamalla hieman vettä kattilaan.

- Anna olla kannen alla 1,5 tuntia minimissään. Sekoittele 30 minuutin välein ja lisää tarvittaessa vettä.
- Kun kastike on hautunut vähintään 1,5 tuntia, tarkista maku ja lisää loput suolasta tarvittaessa.

- Lisää maito ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria makusi mukaan.

Ricotta-juustokastike
- Lisää sekoituskulhoon kananmuna. Lisää ricotta-juusto.

- Raasta parmesaani ja lisää n. 3/4 osa kaikesta parmesaanista ricotta-juustokastikkeeseen. Jätä loput raasteeksi odottamaan.

- Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin.
Kasaaminen
- Lisää uunivuokaan ensimmäiseksi kerros lihakastiketta. Lisää yksi kerros lasagnelevyjä. Levitä ricotta-juustokastiketta lasagnelevyn päälle.

- Jatka toistaen samaa: lihakastike, lasagnelevy, ricotta-juusto. Riippuen uunivuokasi tilavuudesta, n. 3-5 kerrosta on hyvä määrä. Vältä tekemästä liian "laihoja" kerroksia: kastiketta ja ricotta-juustokastiketta voi annostella kunnolla, ettei lasagne ole liian kuiva: pastalevyt imevät kosteutta itseensä.

- Lisää viimeisen lihakastikkeen päälle yksi mozzarella-pallo revittynä tai viipaloituna. Lisää juustoraaste.

- Peitä foliolla ja paista 45 minuuttia 175C uunissa alimmalla tasolla. Vinkki: käytä uunipeltiä lasagnevuoan alla: lasagne saattaa kuplia reunojen yli!
- Lasagnen oltua uunissa 45 minuuttia, ota folio pois ja lisää jäljelle jäänyt raastettu parmesaanijuusto pinnalle. Nosta uunin lämpö 200C asteeseen. Laita takaisin uuniin keskitasolle n. 15-20 minuutiksi. Juustoon saa tulla hieman väriä.

- Ota lasagnevuoka uunista pois ja anna vetäytyä 30-45 minuuttia folion alla.

Maailman paras lasagne ohje: tuunausvinkit
Tästä lasagnesta puuttuu italialaisen keittiön kulmakiveen eli soffrittoon kuuluva varsiselleri. Soffritto = sipulin, varsisellerin ja porkkanan pohja, joka toimii moneen pastakastikkeeseen, pataruokaan ja risottoon.
Voit halutessasi lisätä keltasipulin ja porkkanan lisäksi myös varsiselleriä. Jätin sen pois ohjeesta, koska se ei merkittävästi muuttanut makua, mutta helpotti annoksen tekemistä.
Lasagne reseptissä yrttejä? Mitä ihmettä?
Italian Bolognassa lasagnen lihakastikkeeseen ei lisätä valkosipulia ja yrttejä, kuten kuivattua basilikaa ja oreganoa. Halutessasi voit jättää nämä pois. Lisäsin ne ohjeeseen, sillä ne tuovat mielestäni mukavaa makumaailmaa yhdessä raikkaan tomaattimurskan kera.
Italiassa lisätään aitoon bolognalaiseen ragù-lihakastikkeeseen valkoviiniä usein loraus ennen tomaattimurskan tai passatan lisäämistä. Kokeile valkoviiniä halutessasi omassa versiossasi!
Lasagnen lisukkeet
Tarjoa lasagnen lisukkeena raikas vihersalaatti tai yksinkertainen porkkanaraaste. Valkosipulipatonki maistuu varmasti tämän maailman parhaan lasagnen kera!

Lasagne on usein parempaa seuraavana päivänä. Siksi sen voi tehdä vaikka ennakkoon jo edellisenä päivänä, jos kutsut vieraita kylään. Yllä olevassa kuvassa on seuraavana päivänä lämmitetty lasagne, jonka laitoin uunipellille leivinpaperin päälle valmiiksi annospaloiksi ja paistoin 170-asteessa n. 30-40 minuuttia.



Varsiselleri puuttuu ja valkoviini. Lisäksi tuoreyrtit. Niillä tulis universumin paras lasagne. Bechamel ei maistu vehnajauholle kun jauhoja hieman kypsentää voissa. (Ei ruskista)
Kiitos mainiosta kommentista! Italialaisen soffritton (eli monen kastikkeen pohjana toimiva sipuli+varsiselleri+porkkana) trion kolmas jäsen eli varsiselleri tosiaan puuttuu tästä ohjeestani. Sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla + mainitsemaasi valkoviiniä myös. Iso peukku!
Reseptistä puuttuu kananmuna, siis ainesosista….
Kiitos tarkkasilmäisyydestä! 👌 Lisätty kananmuna ainesosaluetteloon.