Kermainen kana-pestopasta on ehdottomasti meillä suosikkiruokia! Se on helppo ja nopea valmistaa. Pastaa ja pestoa minulla on aina kaapissa, eli kaupasta ei tarvitse yleensä kuin hakea kanaa tätä varten.
Pestokastikkeita on kaupassa lukuisia, mutta käytän tähän ohjeeseen Pesto alla Genovese -kastiketta, jonka ainesosiin kuuluu virallisesti basilika, pinjansiemen ja parmesaani yhdessä oliiviöljyn ja valkosipulin kera. Joissakin kaupan pestokastikkeissa voi olla pinjansiemenien sijaan myös cashew-pähkinöitä. Saatat löytää kaupasta myös ”basilika pestokastikkeen”, jossa ei ole käytetty parmesaania tai muuta juustoa laisinkaan. Voit käyttää tällaistakin, koska tähän ohjeeseen kuuluu parmesaani joka tapauksessa itse kastikkeen maustamiseen.
Perinteisesti itse pestokastikkeen voi valmistaa myös itsekin, mutta käytän tässä ohjeessa helppouden takia valmista pestokastiketta. Katso reseptin alta ohje, jos haluat kokeilla tehdä oman pestokastikkeen.
Käytän ohjeessa hieman kermaa ja parmesaania, joka tekee kastikkeesta pehmeän kermaisen. Parmesaani yhdessä pestokastikkeen kanssa sisältävät riittävästi suolaa, eli pastan keitinveden lisäksi annos ei kaipaa lisää suolaa laisinkaan lisää.

Kana-pestopasta
Kokeilitko reseptiä? Anna äänesi!
Tarvikkeet
- 1 kattila (pastan keittämiseen)
- 1 paistinpannu (kanan paistamiseen)
- 1 raastinrauta (parmesaanin raastamiseen)
Ainekset
- 480 g kanaa kanan rinta tai paistileike, maustamaton
- 400 g kuivapastaa esim. fusilli, penne, kokeile rohkeasti erilaisia
- 1 dl kermaa esim. kuohukerma, ruokakerma
- 4 rkl pestokastiketta (pesto alla genovese) vihreä pestokastike, jossa on basilikaa, pinjansiemeniä ja parmesaania öljyn kera
- 50 g parmesaania raastettuna
Ohjeet
- Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä. Säästä hieman keitinvettä ennen kuin valutat pastan, sillä voit tarvittaessa ohentaa sillä kastiketta haluttuun paksuuteen.

- Leikkaa kana pienemmiksi suikaleiksi, sopiviksi suupaloiksi.

- Paista pannulla 6-8 minuuttia ripauksessa öljyä tai voita lieden ollessa keskilämmöllä.

- Lisää paistinpannulle kanan paistamisen jälkeen pestokastike, kermaa sekä hienoksi raastettu parmesaani. Sekoita muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä.

- Lisää pasta sekä pastan keitinvettä hieman, jotta saat kastikkeen juuri sopivaksi.

Broilerin valinta kana-pestopastaan: rinta vai reisi kanasta?
Mikäli valitset broilerin rinnan, suosittelen että leikkaat rinnan sopiviksi suupaloiksi ennen paistoa. Kanan rinta on yksi helpoimpia paistaa liian yli, jolloin kanasta tulee kuivaa. Paistoin itse ohueksi leikatut kanan rinnan siivut voissa keskilämmöllä käännellen, jolloin ne valmistuivat todella nopeasti ja voi tuo lisää makua annokseen.
Kanan paistileike on kanan mehevää reisiosaa, jossa on usein rasvaa myös enemmän. Tämä osa kestää kypsentämistä paremmin ilman, että liha kuivuu. Voit halutessasi paistaa paistileikkeen kokonaisena, jolloin voit käyttää kovaa lämpöä pannulla, jotta saat upean pinnan. Silloin suosittelen paistoon voin sijaan joko kirkastettua voita tai neutraalia kasviöljyä kuten auringonkukkaöljy.
Voit sen jälkeen leikata kauniin paistopinnan omaavan, kypsäksi paistetun paistileikkeen leikkuulaudalla pienemmiksi paloiksi. Lisää palat pastan päälle tai sivuun lautasella. Tämä on ehkä hieman näyttävämpi tapa valmistaa annos kuin sekoittaa pienet kananpalat suoraan pastan sekaan osaksi kastiketta.

Kuva: käytin itse kanan rintaa annokseen, ja varmistaakseni ettei kanan rinta kuivu liikaa, suikaloin sen pieneksi ja paistoin voissa miedolla lämmöllä. En edes yrittänyt saada kivan väristä paistopintaa, halusin mieluummin kostean ja murean kanan, sen sijaan että kanan rinta kuivuu paistaessa liikaa.
Kermainen kana-pestopasta ilman kermaa & kermalla
Joskus on tilanne, että jääkaapissa ei ole kermaa tai unohdit sen, mutta ei hätää: voit valmistaa annoksen ilman kermaakin. Kana-pestopastan kerman korvaat siten, että paistat kanan voissa pannulla (esim. 50 g voita riittää hyvin 4 hengen annokseen), lisäät ihan loppumetreillä pannulle hieman pastan keitinvettä ja sekoitat parmesaanin sekaan matalalla lämmöllä. Lämpöä ei saa olla liikaa, koska rasva voi juoksettua tai parmesaani voi mennä kokkareiseksi.
Tällä tavalla vesi, voi ja parmesaani emulsioituvat keskenään ja lopputulos on herkullinen.

Kuva: valmistin annoksen ilman kermaa käyttämällä kanan paistamisessa voita, lisäämällä pestokastikkeen ja hieman pastan keitinvettä ja parmesaania. Kastike emulsioitui hienosti, kunhan pitää lämmön matalalla kanan paistamisen jälkeen kastikkeen teossa.
Kana-pestopastan pastan valinta
Periaatteessa annoksen voi valmistaa monellakin erilaisella pastalajilla. Helposti haarukoitavat pastalajit ovat fusilli ja penne. Erityisesti fusilliin pestokastike pääsee joka puolelle, eli jokaisella suupalalla on hyvin kastiketta sen ansiosta.
Makaronilaatikkoon sopiva sarvimakaroni on ehkä aavistuksen liian pieni, ja välttäisin kaikista pienimpiä pastalajeja tässä annoksessa. Pitkät pastat eli tagliatellet ja spaghetti tai sen paksumpi serkku spaghettoni ovat myös hyvä vaihtoehto, sillä niihin pestokastike tarttuu hienosti.

Kuva: kokeilin La Molisana -valmistajan ”Fusilli Corti Bucati” -pastaa tähän annokseen ja se toimi ihan kivasti.
Pestokastike: valmista oma pesto
Pestokastikkeen voi valmistaa itse näistä viidestä ainesosasta (alla). Etenkin jos omistat morttelin, saat parhaan lopputuloksen kun näet hieman vaivaa. Voit soseuttaa ainekset myös yleiskoneella. Ainekset:
- Basilikan lehtiä reilusti: vähintään yksi, mutta mieluusti kaksi kaupan yrttivalikoiman pieniä basilika-ruukkuja.
- 2-4 valkosipulin kynttä makusi mukaan.
- 3 ruokalusikallista pinjansiemeniä.
- 20 grammaa parmesaania.
- 2 ruokalusikallista ekstraneitsytoliiviöljyä.
Soseuta koneella tai murskaa morttelilla tahnaksi. Lisää ripaus suolaa. Pestokastike säilyy n. viikon jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Kokeile pestokastiketta myös napolilaisen pizzan kanssa täytteenä!

Kuva: pestokastikkeita on monenlaisia kaupassa. Tässä Barillan pestokastikkeessa ei ole käytetty pinjansiemeniä vaan cashew-pähkinöitä, eli mahdollisimman autenttisen version ostossa kannattaa tarkistaa ainesosat pakkauksesta. Tämäkin oli kyllä hyvää!



On kyllä hyvä ja helppo resepti. Tästä tuli meidän perheen suosikkiruoka joka maistuu kaikille.
Mahtavaa kuulla! 🤗